Flutter Firebase Cli

AbdullahTaş
4 min readApr 17, 2023

--

Flutter Firebase Cli

Flutter Firebase Cli makalemle epey uzun bir aradan sonra karşınızdayım. Flutter tarafında kendimi geliştirmeye devam ediyorum ve fırsat buldukça öğrendiklerimi aktarmak istiyorum. Ancak yoğun ve birazda yorucu geçen günler sebebiyle bunu başarmakta zorlanıyorum. Neyse biz konumuza dönelim :)

Flutter Firebase Cli için makale yazmak istiyorum çünkü Flutter ile firebase kullanmak istediğimizde çoğu zaman güncellemeler nedeniyle bu işlemi gerçekleştirmekte zorlanıyoruz ve çeşitli hatalar alıyoruz. Bu hataları çözmek de bir o kadar can sıkıcı olabiliyor. İşte bu yazımızda bu hatalardan bizi kurtaracak, firebase tarafında oluşturduğumuz projeye kolaylıkla bağlanacak bir yöntemden bahsetmek istiyorum; Firebase Cli.

Konuya hemen geçmeden önce ilgilisini bilgilendirmek için Firebase ve cli kavramlarını açıklamak istiyorum.

Firebase Nedir

Firebase, Google tarafından sunulan bir bulut(cloud) platformudur ve uygulama geliştirme sürecinde kullanılan bir dizi araç ve hizmeti içermektedir. Bu araçlar, uygulamaların kullanıcı verilerini saklamak(database), kullanıcı kimlik doğrulamasını yönetmek(authentication), analiz yapmak(analytics), bildirimler göndermek(push notification) ve daha birçok özelliği içermektedir.İçerdiği bu özellikler ile bizlere uygulamalarımız için bir backend sağlıyor diyebiliriz.

Cli Nedir

Genellikle linux veya unix sistemlerde karşımıza çıkan CLI (Command Line Interface), kullanıcının bir bilgisayarı veya bir programı komut satırından yönetmesini sağlayan bir arayüzdür. Kullanıcı, komut satırında belirli komutları yazarak, programlarını ve işletim sistemini yönetebilir. CLI, grafiksel kullanıcı arayüzlerine (GUI) alternatif olarak kullanılabilir ve birçok işletim sistemi ve programda kullanılabilir.

Firebase Cli

Kısaca Firebase ve Cli’den bahsettiken sonra sıra geldi Flutter Firebase Cli olayına. Adından anlaşılacağını düşündüğüm Flutter Firebase Cli, terminal üzerinden firebase entegrasyonu sağlamamıza yarıyor. Bunu yaparken belirttiğim gibi terminali(cli) kullanıyoruz. Ancak terminalde kullanmadan önce gerçekleştirmemiz gereken bazı adımlar var şimdi onlara gözatalım.

Firebase Cli Kurulum

Öncelikle buradan Firebase Cli’nin bizim için sağladığı dokümasyon sayfasına gidiyoruz. Ve bizi bu sayfa karşılıyor;

Cli kullanmak için hedef işletim sistemimize göre bizden indirme işlemi yapmamızı istiyor. Hedef işletim sistemi adımıza tıkladığımızda bizi ilgili kısma yönlendiriyor. Burada yükleme işlemi için kısaca bahsedecek olursak;

Windows işletim sistemi için Npm ve exe olarak, macOs ve Linux için ise otomatik yapılandırma, paket yükleyici ve npm aracılığıyla yükleme seçenekleri mevcut. macOs ve Linux kullanıcıları için otomatik yapılandırma şeklindeki yapıyı tavsiye ediyorum. Windows için böyle bir yapılandırma mevcut değil ancak exe ya da npm kullanarak rahatlıkla yükleyebilirsiniz.

Firebase’e Bağlanma

Bu adımda artık Flutter Firebase Cli kurulumunu tamamlamış ve firebase’e bağlanmaya çalışıyor olacağız. Bunun için dilerseniz mevcut projenizde dilersenizde yeni bir proje açabilirsiniz. Ben Visual Studio Code kullanarak yeni bir Flutter projesi oluşturuyorum ve sizlere bu proje üzerinden görsellerle anlatmaya çalışacağım.

Flutter projemi oluşturdum Flutter Firebase Cli kurulumumu yaptım. Ben macOs kullanıyorum bunuda belirtmiş olayım. Daha sonra terminalimi açıyorum. Terminale firebase login yazıyorum. Bu komutla firebase üzerinde oturum açmaya çalışıyorum.

firebase login yazıp entere bastığınızda sizi bir bilgilendirme ve onay yazısı karşılayacak. Burada firebase, bazı bilgileri kendilerini geliştirmek için topladığını ve sizinde topladığı bazı bilgileri gönderip göndermeme konusunda onayınızı almaya çalışıyor. Y ya da n yazıp burayı geçebilirsiniz.

Daha sonra sizi hemen varsayılan tarayıcınız üzerinden Firebase’e yönlendiriyor ve sizden oturum açmanızı istiyor. Bu adım oluşturulacak ya da zaten varolan firebase projenizin hangi hesapta olduğunu saptanması için yapılıyor. Oturum açma işleminiz eğer başarıyla gerçekleştiyse sizi böyle bir ekran karşılıyor. Bu adımdan sonra tekrar terminale dönebiliriz.

Flutter Firebase Cli Etkinleştirme

Evet Firebase Cli kurulumumuz ve bağlantımız tamamlandı sıra geldi Flutter Firebase Cli etkinleştirmesine. Bu adım çok basit bir şekilde tamamlanıyor. Vs Code üzerinde terminale gelip şu kodu yapıştırın ve enter tuşuna basın;

dart pub global activate flutterfire_cli

Bu işlem Flutter tarafında firebase cli kullanabilmemiz için bazı paketler ekliyor ve cli etkinleştiriyor. İşlem tamamladıktan sonra terminalde şu mesajla karşılıyoruz;

Daha sonra terminale aşağıdaki kodu yazarak firebase üzerindeki mevcut projelerimiz üzerinden ya da yeni bir proje oluşturarak devam etmemizi istiyor

flutterfire configure

Buna karar verdikten sonra bizi bir sonraki soru karşılıyor hangi platformlarda kullanılacak. Burada boşluk tuşu ile seçim yapabilirsiniz. Varsayılan olarak Flutter’in desteklediği tüm platformlarda oluşturuluyor. Ben hepsi için oluşturulmasını istediğim için varsayılan haliyle bırakıyorum. Enter tuşuna basıp devam ettiğimde ise kısa bir sürede gerekli yapılandırmaları yapıyor ve Lib klasörü altında firebase_options.dart adlı dosyayı oluşturuyor. Sonrasında tekrar terminale gelip flutter pub add firebase_core yazıp firebase için gerekli core kütüphanesini projemize ekliyoruz.

Kurulum ve yapılandırma işlemlerimizin büyük çoğunluğu bitti ancak kod tarafında bazı gerekli kodları eklememiz gerekiyor. Bunun için main.dart dosyamıza gelip aşağıdaki import kodlarını ekliyoruz

import 'package:firebase_core/firebase_core.dart';
import 'firebase_options.dart';

Gerekli importları yaptıktan sonra yine main.dart içerisindeki main fonksiyonumuzun içerisine aşağıdaki kodları ekliyoruz;

await Firebase.initializeApp(
options: DefaultFirebaseOptions.currentPlatform,
);

main fonksiyonumuzun son hali böyle olacaktır;

void main() async {
await Firebase.initializeApp(
options: DefaultFirebaseOptions.currentPlatform,
);
runApp(const MyApp());
}

Bu adımdan sonra yapmamız gereken tek şey flutter run komutunu çalıştırıp projemizi başlatmak.

Peki projemize paket eklemek istersek bunu nasıl yapacağız? Bu sorunun cevabı şu şekilde;

terminali açıyoruz, flutter pub add paket_adi yazıyoruz. Sonra flutterfire configure komutunu çalıştırıyoruz son olarakta tekrar flutter run diyoruz.

Örnek:

flutter pub add firebase_auth

flutter configure

flutter run

--

--

AbdullahTaş

Bilgisayar Programıcısı-AÖF Yönetim Bilişim Sistemleri | |Exp Freelancer Flutter Developer | Founder Netabil